Pepparmintspastiller, en historia
Eftersom vår blogg fått någon form av mattema den senaste tiden fortsätter jag på den linjen. Igår kväll var det nämligen dags för mig att ge mig i kast med att göra pepparmintspastiller. Det tar timmar och brukar resultera i svett, svordomar och tårar. Tillslut även några pastiller. Låt mig få berätta år 2009s version av...
... Pepparmintspastillen!
Min mormor älskade verkligen detta julgodis. Eftersom jag älskade min mormor började jag göra dessa till jul. Det blev en liten tradition tillslut och jag har fortsatt med detta, fast mormor inte finns kvar. Dock är jag totalt talanglös på detta. Misslyckas alltid ett par gånger. Varje år tror jag emellertid att i år är julen då jag kommar lyckas. Aldrig att jag slutar försöka. Något år borde jag klara det med bravur. Så hur gick det då?

Först fick jag vandra några mil i snöstorm för att inhandla varor.

Man ska ha 4 dl florsocker, 1 dl vatten och 1/4 tsk ättikssprit och 2-3 droppar pepparmintspastiller.

Ta gärna och häll upp florsocker över diskhon, eftersom förpackningen gör så att det är lätt att hälla utanför.

Detta kokas upp och kokas sedan på svag värme tills det klarar trådprovet. (10-15 min)

Sedan låter man det svalna något innan man droppar i 2-3 droppar pepparmintsolja. Efter det rör man tilll det blir en trögflytamde massa innan det är dags att klicka upp det på ett bakplåtspapper. Kruxet är att börja klicka i exakt rätt tid för att det ska stelna lagom fort...

Se därför jävligt sur ut när du inser att du återigen har misslyckats med helevetespastillerna. Blev 3 bra sedan stelnade skiten.

Mamma sällskapade i köket under tiden. Hon gjorde tjongkola. Ville väldigt gärna vara med i bloggen också!!

Andra försöket. Nu är jag glad och fylld av hopp igen.

Nu har jag googlat på recept och ska prova att köra med termometer för att se när det kokat klart, 115 grader ska massan vara...

Och se så perfekta dem blev. På andra försöket. Förra året gjorde jag fyra omgångar... framsteg!

Var därför jätteglad när det bara återstår att smälta blockchokladen som ska vara ovanpå. Det är omöjligt att misslyckas med det.


Smält chokladen i ett vattenbad... och lägg en klick på varje pastill.

Sådär ja! Nu var det klart. Lägg pastillerna i en låda och bjud familj och vänner på detta under julhelgen. I min familj blir premiären under Kalle Anka på julafton :)
// Karin - the kitchenqueen
... Pepparmintspastillen!
Min mormor älskade verkligen detta julgodis. Eftersom jag älskade min mormor började jag göra dessa till jul. Det blev en liten tradition tillslut och jag har fortsatt med detta, fast mormor inte finns kvar. Dock är jag totalt talanglös på detta. Misslyckas alltid ett par gånger. Varje år tror jag emellertid att i år är julen då jag kommar lyckas. Aldrig att jag slutar försöka. Något år borde jag klara det med bravur. Så hur gick det då?

Först fick jag vandra några mil i snöstorm för att inhandla varor.

Man ska ha 4 dl florsocker, 1 dl vatten och 1/4 tsk ättikssprit och 2-3 droppar pepparmintspastiller.

Ta gärna och häll upp florsocker över diskhon, eftersom förpackningen gör så att det är lätt att hälla utanför.

Detta kokas upp och kokas sedan på svag värme tills det klarar trådprovet. (10-15 min)

Sedan låter man det svalna något innan man droppar i 2-3 droppar pepparmintsolja. Efter det rör man tilll det blir en trögflytamde massa innan det är dags att klicka upp det på ett bakplåtspapper. Kruxet är att börja klicka i exakt rätt tid för att det ska stelna lagom fort...


Se därför jävligt sur ut när du inser att du återigen har misslyckats med helevetespastillerna. Blev 3 bra sedan stelnade skiten.


Mamma sällskapade i köket under tiden. Hon gjorde tjongkola. Ville väldigt gärna vara med i bloggen också!!

Andra försöket. Nu är jag glad och fylld av hopp igen.

Nu har jag googlat på recept och ska prova att köra med termometer för att se när det kokat klart, 115 grader ska massan vara...

Och se så perfekta dem blev. På andra försöket. Förra året gjorde jag fyra omgångar... framsteg!

Var därför jätteglad när det bara återstår att smälta blockchokladen som ska vara ovanpå. Det är omöjligt att misslyckas med det.


Smält chokladen i ett vattenbad... och lägg en klick på varje pastill.

Sådär ja! Nu var det klart. Lägg pastillerna i en låda och bjud familj och vänner på detta under julhelgen. I min familj blir premiären under Kalle Anka på julafton :)
// Karin - the kitchenqueen
Kommentarer
Postat av: ola
Vem googlade på receptet, sa du?
Postat av: Anonym
På mitt initiativ ja :)
Trackback